Reset hesla do BIOSu - starší notebooky Lenovo

Zapomenuté nebo neznámé heslo do BIOSu znamená nemožnost změn nastavení nebo při opakovaném špatném zadání dokonce zablokování celého počítače. U notebooků Lenovo starších řad lze ale heslo vymazat bez nutnosti zásahu do základní desky počítače (výměna celé EEPROM) a potřeby specializovaného nástroje (EEPROM reader).

Zde zveřejněný návod je pro notebook Lenovo R61, který jsem touto metodou úspěšně odblokoval. Měl by být funkční i pro podobné modely výrobce, jen je třeba najít (lokalizovat) EEPROM čip, který je samozřejmě u každého modelu umístěn jinde. Na internetu určitě po zadání příslušného modelu informaci najdete, na této stránce naleznete velké množství modelů: http://www.ja.axxs.net/eeprom_location.htm

Upozorňuji, že níže použitý zásah provádíte na vlastní riziko a nenesu odpovědnost za případné poškození vašeho zařízení.

1) Nalezneme EEPROM čip. U Lenovo R61 se nachází vlevo pod klávesnicí, tj. demontujeme spodní šasi s touchpadem a klávesnici. Před demontáží doporučuji notebook odpojit od sítě a vyndat baterii.

2) Použijeme trik, kdy šroubovákem spojíme dva piny vlevo dole (viz obrázek níže). Držíme je spojené a připojíme napájecí adaptér. Notebook zapneme a mačkáme klávesu F1, která nás dostane do BIOSu. Stále držíme spojené a přejdeme do menu Security -> Password -> Supervisor password. Jsme v poli Enter new password, kde stiskneme Enter (prázdné heslo). Nyní uvolníme spojení šroubovákem a pole Confirm new password potvrdíme stiskem Enter. Zmáčkneme F10 (ukončení BIOSu) a nastavení uložíme. Restartujeme a heslo do BIOSu je minulostí.