Mapy zdarma pro Garmin navigace - OSM mapy

Jistě znáte opensource mapové podklady Open Street Map (OSM), které jsou k dispozici zdarma, udržované komunitou. Pokud vlastníte navigaci Garmin, nemáte koupený model s doživotní aktualizací zdarma a nechce se vám utrácet peníze, můžete vyzkoušet OSM mapy. Níže uvedený návod mám vyzkoušen na navigaci Garmin Montana 650t, ale je funkční i na oststních modelech výrobce.

Mapy jsou ke stažení na webu: http://garmin.openstreetmap.nl/ 

Pro stažení doporučuji typ map Generic Routable (new style), které obsahují např. i mosty, tunely, jednosměrky, nezpevněné cesty. Routable znamená, že umí i navigovat (trasovat). Poté můžeme buď vybrat zemi, jejíž mapy chceme stáhnout nebo můžeme na mapě provést ruční vybrání oblastí ke stažení (viz obrázky níže). Pokud je mapa na serveru již k dispozici ke stažení, objeví se rovnou odkaz na stažení, jinak se objeví pole na zadání mailu, kam vám přijdou dva maily - nejprve mail s odkazem na sledování stavu požadavku a poté druhý s odkazem na stažení.

Před nahráním nové mapy doporučuji soubory v zařízení (paměťové kartě) zazálohovat. Po stažení rozbalíme soubor gmapsupp.img do složky Garmin ( na některých navigacích složka System) v zařízení (paměťové kartě). Pokud chcete zachovat stávající mapy, ponecháme stávající soubor a nově nahrávyný soubor přejmenujeme např na gmapsupp_czech.img, zařízení pak bude používat stávající i novou mapu současně (mapy lze je zapnout a vypnout v nastavení).