BleachBit - opensource čistící nástroj

Známe to každý. Čím déle počítač používáme, tím více je pomalejší. To je pochopitelné, plníme jej svými daty, ale také i daty, které již nepoužíváme a nevědomky je máme stále v počítači uložené. Takovým datům se říká dočasné soubory nebo také cache a mají sloužit k rychlejšímu načtení v případě jejich opětovné potřeby. Jejich velikost ale může přinést značný výkonostní problém. Dočasné soubory využívá systém jako takový, internetové prohlížeče, prohlížeče PDF, prostě prakticky všechny programy.

Projít veškeré složky s dočasnými soubory všemožných programů by byl úkol takřka nadlidský. Naštěstí existuje spousta programů, která nám s vyčištěním pomůže. Jedním z takových je i nástroj, který si představíme.

Jedná se o opensource (dovoluje i komerční použití) nástroj BleachBit. Jedním kliknutím na Vyčistit projde a vymaže dočasné soubory zvolených aplikací najednou. Pomocí zátržítek si vybereme, která data má u jednotlivých programů čistit a která zachovat. Opatrní buďte hlavně u uložených hesel v prohlížečích.

BleachBit je možné stahovat z oficiálních stránek: http://www.bleachbit.org/

Pokud nechcete program instalovat, je k dispozici i tzv. portable verze.